Baggergoud
Daniël van den Bos

Als in 1946 bij het uitdiepen van de vaargeul in de Nieuwe Waterweg bij Vlaardingen goud wordt opgebaggerd, wordt Nederland met een schok wakker. Wat was de geheime missie van de Loodsboot 19 tijdens de eerste twee oorlogsdagen?

Van wie is dat goud, dat al jarenlang sluimerde op de rivierbodem? Dit is het waargebeurde verhaal over een ramp, die veel Maassluise families in rouw dompelde.

Een goudstaaf raakt voor altijd zoek in Antwerpen. Waren de betrokkenen goed of fout in de oorlog? Het recht krijgt zijn loop, celdeuren worden gesloten, maar de goudkoorts gaat niet liggen.


Recensies

Een uitermate boeiend, historisch drama dat je haast als een roman kunt lezen. Ik zou dit in menig opzicht zo schokkende boek niet graag gemist willen hebben.

In de meidagen van 1940 zonk onder Vlaardingen een boot vol goudstaven. De zoektocht naar dat gezonken goud is nu verrukkelijk geboekstaafd. Een van de grote kwaliteiten van scribent Van den Bos is dosering van zijn materiaal. In dit boek barst hij los met een verbijsterend resultaat van zijn ronduit ongelooflijke reconstructievermogen. Ik ga hier niet onthullen wat hij allemaal bovenbrengt. Het zou het boek doodslaan.

We hebben hier niet met een groot historicus te maken, daarvoor is het onmiskenbaar goede hout waaruit Van den Bos gesneden is – in de timmermanszin van het woord – ‘te onbeschaafd’. Taal, woordkeus, hier en daar te sentimenteel, op andere plaatsen clichématig. Maar wie daarover struikelt is een ondankbare lezer. Baggergoud is een prachtig boek.

Een heerlijk boek om te lezen

Het verhaal leest als een spannend jongensboek

De schrijver weet bij zijn lezers dezelfde nieuwsgierigheid op te roepen, die hij zelf voelde toen hij zich in het verhaal van de Loodsboot 19 begon te verdiepen.


Contact

Daniël van den Bos
Email: info@danielvandenbos.nl

Email
© 2019 Daniël van den Bos